Toevallig, of niet!, sprak ik laatst met iemand over het aanzetten van kragen op een blouse. Het lukte haar maar niet om dat rimpelloos voor elkaar te krijgen. En ik moet zeggen, op de manier zoals ik het vroeger ooit geleerd hebt werkte bij mij ook niet altijd vlekkeloos. Tot ik een aantal jaren geleden een manier tegenkwam in de Ottobre design. Dit maakt het een stuk makkelijker! Omdat ik al aan een blouse voor mijn jongste zoon bezig was toen dit speelde, heb ik gelijk wat foto's maakt om jullie te laten zien hoe het makkelijk kan. |
Kraag en staander ineen. Zeker voor kinderblousjes knip ik de kraag en de staander aan 1 stuk. Bij een blouse voor mezelf doe ik het meestal wel los. Dat is toch iets "echter", maar voor de kinderen is dat niet zo kritisch. Het scheelt in ieder geval een hoop extra knip- en naaiwerk! Bovenkraag omzomen. Voordat ik de (met vlieseline verstevigde) bovenkraag aan de onderkraag stik, zoom ik hem eerst om. Hierdoor wordt het straks een stuk makkelijker om de kraag netjes aan de hals vast te stikken. |
Vervolgens speld ik eerst de onderkraag aan de hals en naai ik hem vast. Dit is niet anders dan anders, maar wel iets makkelijker doordat de bovenkraag al een zoompje heeft. Je zit dan niet met zoveel "extra" stof die ertussen kan floepen.
Bovenkraag aan de hals spelden.
Nu komt het makkelijke! Doordat de bovenkraag al omgezoomd is, is het erg makkelijk om deze aan op de hals te spelden. Je hoeft niet èn een zoom te vouwen èn te spelden. Zorg ervoor dat het hoekje van het beleg er mooi onder valt en "trek" de bovenkraag nèt iets over de stiknaad van de onderkraag heen. Die is dan mooi weggewerkt.
Naai nu de bovenkraag aan de hals vast op een paar millimeter van de rand. Doe dit aan de zichtkant van de kraag. Meestal wordt aangegeven dat je de kraag vastnaait door aan de achterkant in de naad te naaien. Mooi dat je aan de achterkant niks ziet, maar aan de voorkant en dus zichtkant is het meestal een zooitje! De achterkant van de kraag zie je toch niet wanneer je deze naar beneden strijkt.
Ik stik de kraag altijd als laatste door. Meestal staat in de beschrijving dat je dit doet nadat je de beide kraagdelen op elkaar hebt genaaid. Ik doe dit als laatste, omdat je de naden dan mooi kunt laten aansluiten op de al eerder gestikte naden.